9.11.10

Ali Can Ertuğ Anısına ..


"En eski En Büyük Müzayede Evi_Sotheby's" yazımı hazırlarken, Uluslararası Sanat Dünyasının Altın Türk'ünü de pek tabii ki anımsamadan geçmek istemedim.. 

Genç yaşına rağmen başarılarını tüm dünyanın takip ettiği, yakın çevrem tarafından çok sevilen Ali Can Ertuğ'u geçtiğimiz mayıs ayında kaybetmek şahsen tanışmamış olsam da herkes gibi beni de çok üzdü.. 



Ertuğ, Türkiye'de doğdu ve Alman Lisesi'nde okudu. 1992'de liseden mezun olduktan sonra Amerika'nın en iyi okullarından Vassar Üniversitesi'nde sanat tarihi okumaya başladı. Ve başarılı bir mezuniyetin ardından Sotheby's'de iş hayatına girdi. 1996'dan 1999'a kadar, 19. yüzyıl resimleri departmanında, Osmanlı temalı resim uzmanı olarak çalıştı. Türk koleksiyonerlerin uluslararası sanat piyasasında ağırlığı arttıkça Ertuğ’un adı da parladı. İlk sıçramasını Sotheby’s ile birlikte dünyanın en büyük iki müzayede evinden biri olan Christie’s’e geçerek yaptı. 1999’da direkt başkan yardımcısı oldu ve 9 yıl boyunca 19. Yüzyıl Avrupa Sanatı’na baktı. Türkiye piyasası onun kontrolündeydi. Christie’s’de yapmak istediklerini tamamlayınca 2008’de ilk başladığı yer olan Sotheby’s’e döndü. Uzman olarak ayrılmışken, bu sefer kıdemli başkan yardımcısı olarak görevine başladı. 37 yaşındaki Ertuğ, Sotheby's'in Stratejik İş Gelişiminden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. 

En Eski En Büyük Müzayede Evi_Sotheby’s



11 Mart 1744’de Samuel Baker tarafından kurulan Sotheby’s en önemli müzayede evlerinden birisidir. Günümüzde dünyanın çeşitli yerlerinde 100’den fazla Sotheby’s ofisi bulunmaktadır.

Sotheby’s sadece en eski müzayede evi olmanın ötesinde aynı zamanda en büyük müzayede evidir. 1998’de gerçekleştirdikleri açık arttırma satışlarının iş hacmi 2 milyar dolardır..

Samuel Baker’ın ilk satışlarını bugün mütevazi bir şekilde bile inceleyecek olursak hırs ve çevre tabii ki önem taşımaktaydı. Belki Baker ve varislerini açıklamak için “gösteriş” ile “showman” kelimelerini kullanmak çok doğru olabilir. Örneğin, Napoleon’un vefatında, Fransız İmparator’un kitapları Sotheby’s tarafından yapılan bir açık arttırma ile satıldı. Ayrıca, Prens Talleyrand, John Willkes, Benjamin Heywood Bright, Devonshire ve Buckingham Düklerinin, Lansdowne Markiz’inin kütüphaneleri de yine Samuel Baker’ın açık arttırmalarında satılmıştır.

1778’de vefatının ardından Baker’ın mal varlıkları o dönem ortağı olan George Leigh ve yeğeni John Sotheby arasında ikiye bölündü.

Firma 80 yıl süreyle Sotheby’s ailesi tarafından idare edilmiş; baskılar, nişanlar ve madeni para müzayedeleri ile açık arttırma platformları büyütülmüştür.

Sotheby’s 1.Dünya Savaşı sonuna kadar gerçekleştirilen sanat müzayedeleri ile piyasanın vazgeçilmezi olmuştur. 1917 yılında ilk açıldığı yer olan Wellington Street’deki alanından New Bond Street’deki günümüzde hala dünya çapında en ünlü mezat salonu olan şimdiki yerine taşınmıştır.

Firma modaya uygun ve sosyetik New Bond Street adresine gelişi ile daha geniş çaplı bir satış piyasasına hükmeder olmuştur.

1936’da firmaya katılan başkan Wilson ile Sotheby’s dünya çapında bir mezat şirketi olmuştur. Peter Wilson Başkanlığında, yeni yerinde, Sotheby’s mezatlarına usta sanatçıların tabloları ve çizimleri eklemiş; mezat piyasasında ilk sıraya yükselmiştir.

Dönemin en önemli açık arttırmalarından “Goldschmidt Koleksiyonu Müzayedesi” 18.yüzyıldan beri yapılan ilk gece müzayedesi olarak düzenlenmiş ve müşteriler smokin ile son derece şık bir şekilde mezata katılmışlardır. 1400 kişinin katıldığı bu çok özel gecede Somerset Maugham, Anthony Quinn, Kirk Douglas, Lady Churchill gibi ünlü simaların yanı sıra tabii ki dünyanın çeşitli yerlerinden yüzlerce sanat simsarı da gelmiştir.

Dönemin en yüksek güzel sanatlar müzayedesidir: 7 eser toplam 21 dakika içinde  satılmış 781.000£ toplanmıştır. Cézanne’ın Garçon au Gilet Rouge’si Paul Mellon’a 220.000£’e satılmşıtır. Yüzyılın en ilgi çekici müzayedesi olarak kayıtlara geçmiştir.


1955 yılında, New York’ta ikinci ofisini açan Wilson’ı sanata enternasyonel platformdaki katkısı ve geniş çaplı vizyonu için tebrik etmeliyiz.

1964’de Amerika’nın en büyük müzayede evi olan Parke-Bernet’i de bünyesine eklemiş ve Kuzey Amerika Sanat Piyasa’sında hızla ilerlemiştir. Parke-Bernet, ve başkanı Louis Marion, büyük koleksiyonların rekor fiyatlara satışı konusunda çok seçkin  bir geçmişe sahiptir.

Şirkette yaşanan en ilgi çekici an, 1961’de, Rembrandt’ın “Contemplating the Bust of Homer” eserinin Metropolitan Müze’sine 2,300,000$ ‘e satılmasıdır.

18 yıl boyunca konuşulan bu rekor yine başka bir Sotheby’s satışı tarafından geçilmiştir.

1967’de Paris, Los Angeles ve Houston; 1968’de Melbourne, Floransa, Toronto; 1969’da Zurih, Munih, Edinbourgh ofislerinin açılmasıyla gittikçe büyüyen firmaya 1970’lerde Avrupa’da birçok yeni ofisin yanı sıra İngiltere, Asya ve Amerika’da bir çok yenileri eklenmiştir. Birçok firma gibi bu hızla büyüme dönemi sonucunda Sotheby’s halka açılmıştır ve 1977’de şirketin hisse senetleri 26 defa fazla talep olmasıyla birlikte 18 ayda ikiye katlamıştır.  1980’lerin başındaki piyasalardaki durgunluk ve belirsizlik sonrası, 1983’de A. Alfred Tubman önderliğindeki bir grup yatırımcı firmanın tüm hisselerini almıştır.

1987’de Cenevre’de gerçekleşen belki de en heyecan verici, çarpıcı müzayedelerden birisi “Windsor Düşesinin Mücevherleri” açık arttırmasıdır. Son derece çekişmeli geçen müzayedeye telefonla katılımın yanı sıra New York’tan uydu aracılığı ile katılım olmuştur. 50,000,000$’dan fazla arttırım yapılarak Sotheby’s beklentilerin beş katı üstüne çıkmıştır.


1980’lerin sonlarında herşey mümkün görünüyordu, örneğin, 1989 yılında firma empresyonist ve modern sanat eserlerini NewYork ve Londra’da toplam 1.1milyar dolar satış rekoruyla satmıştır. Müzayedelerde rekor fiyatların geldiği bu nokta medyanın daha önceden görülmemiş boyutta dikkatini çekmiştir.

Elde edilen bu başarıyla firma 1988’de terkar halka açılmıştır.

2001 yılında, Londra’da, Sotheby’s New Bond Street’teki Genel Merkez’ine ek  olarak, Olympia’daki yeni yerindede satış başlattı. Böylece galeri alanını iki katına çıkarmasıyla, müşterilerine çok profesyonelce ve ihtiyaçları karşılayacak kadar kapsamlı bir şekilde hizmet vermeye devam etti.

Sotheby's New York Ofisi’de genişleme projesi geliştirdi. 2000 yılının baharında şirkete altı yeni kat daha eklenerek, Merkez Ofis’i en verimli haline getirdi. Sergi alanları, uzmanlık departmanları geliştirildi.

Firma, 2000 yılında bir ilke daha imza atarak, internet üzerinden gerçekleşen enternasyonel sanat müzayedesi yaptı. Böylece Sothebys.com en önemli mezat yeri oldu. Bir süre eBay ile açık arttırmalarına devam etti ama ne yazık ki hala tam zamanlı müzayede yapılmaya devam edilmeyen Sotheby’s websitesinde müzayede evi hakkında bilgi almanın yanı sıra internet üzerinden katılabileceğiniz açık arttırmaları hala öğrenmek mümkün. Eminim altyapı geliştirmelerini tamamlandığında Sotheby’s sanal dünyada, en beklenmedik, rekor sonuçlu açık arttırmalarla bizleri şaşırtmaya devam edecek ve her geçen gün genişleyen müşteri portföyünün ihtiyaçlarını karşılayarak 21.yüzyıla da damgasını vuracaktır.


Ajandalarınıza kaydedin 58.Venedik Bienali yaklaşıyor..

MIAMI | Art Basel bizlere en güzel sanat günlerini sunup bittiğine göre artık önümüzdeki büyük sanat olaylarına bakabilir, ajandamıza kayded...