10.6.11

ANDY WARHOL "WARHOL HAREKET HALİNDE"


08 Haziran – 09 Temmuz 2011


Galerist 20. yy. sanatının en önemli isimlerinden biri olarak değerlendirilen ünlü Amerikan sanatçı Andy Warhol’un film, video ve polaroidlerinden oluşan ‘Warhol Hareket Halinde’ adlı sergisini sanatseverlerle buluşturacak. 8 Haziran – 9 Temmuz 2011 tarihleri arasında Galerist’in Galatasaray, Tepebaşı ve Akaretler galerilerinde yer alacak sergi, sanatçının çağdaş sanatın yanı sıra moda, tasarım, fotoğraf, film ve video gibi farklı disiplinlere taşan geniş kapsamlı üretimini izleyicilerle buluşturacak.

The Andy Warhol Foundation for Visual Arts ve The Andy Warhol Museum ile Galerist arasındaki uzun süreli diyalogun sonucu olarak gerçekleştirilen sergi, 20. yüzyıl sanatına estetik açıdan farklı bir yorum getiren POP ART’ın ikonik figürlerinden biri olan Andy Warhol’un sinema ve fotoğraf tekniğini kullanarak gerçekleştirmiş olduğu önemli çalışmalardan oluşuyor. Çağdaş Sanat Tarihi açısından Warhol’un önemi, resimlerinin yanı sıra birbirinden farklı teknikleri eşzamanlı olarak kullanmasında yatıyor. Galerist’teki “Warhol Hareket Halinde” sergisi, sanatçının 1962 yılında New York’ta kurduğu ünlü “Factory” atölyesinde giriştiği deneylerin sonucu olan çalışmaları izleyicilere sunuyor. Sergide yer alan çalışmalar, hem sanatçının yaratıcı çabalarını, hem de onun yakın ilişki içinde olduğu Dennis Hopper, Mick Jagger, Joan Collins ve Liza Minnelli gibi popüler Amerikalıları gündeme getiren bir özelliğe sahip.

Andy Warhol Slovenya göçmeni fakir bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak 1928 yılında Pittsburgh’ta doğdu. Bu kentte grafik eğitimi aldıktan sonra 1945 yılında, vefatına kadar hiç ayrılmayacağı New York’a taşındı. Tasarımcı olarak kısa sürede kendini kabul ettirmeyi başardıysa da, sanatçı olarak kullandığı serigrafi tekniğiyle yaptığı resimlerin (Campell’s çorbaları, Elvis, Monroe, James Dean ve Jackie Kennedy portreleri gibi) kabul görmesi 1960’ları buldu. 1962’de Factory ismin verdiği atölyesinde film tekniğiyle denemelere başlayan sanatçı, 1965’ten itibaren New York sanat ortamının gündemini belirleyen figürlerden biri oldu. (Alıntı: „I love to do the same thing over and over again“, 1962). Onun olağanüstü etkili sansasyonlar yaratan etkinliklerinde, underground film, yayıncılık (Interview) ve pop müzik (The Velvet Underground) alanlarında dönemin birçok önemli sanatçısıyla, pop yıldızıyla birlikte çalışması, etkisini bugün bile koruyan bir “kült sanatçı” kimliğinin oluşmasına neden oldu. 1968 yılında bir silahlı saldırıya uğrayan Warhol, bu yıllarda polaroid kamera ile çektiği fotoğraflardan yararlanarak yaptığı portreleri, popüler kültüre ait imgeleriyle kendisini ikonalaştırarak, müzik, film, tasarım gibi alanları da içine alan bir etki çemberi yaratmayı başardı. Önümüzdeki günlerde sanatseverlerle buluşacak olan Galerist’teki sergi de sanatçının bu dönemindeki çalışmalarına yoğunlaşıyor. 1987 yılında vefat eden sanatçının 1989’da yayınlanan günlükleri, 1990’lardan itibaren açılmaya başlanan özel arşivi (Time Capsules) ve The Andy Warhol Foundation for Visual Arts vakfının çalışmaları sanatçıyı uluslararası çağdaş sanatın gündeminde tutmaya devam etmektedir.

“Warhol Hareket Halinde” sergisi, 08 Haziran – 09 Temmuz 2011 tarihleri arasında Galerist Akaretler’de Polaroidler, Galatasaray ve Tepebaşı’nda ise filmler olmak üzere her 3 mekânda birden görülebilecek.

Hiç yorum yok:

Ajandalarınıza kaydedin 58.Venedik Bienali yaklaşıyor..

MIAMI | Art Basel bizlere en güzel sanat günlerini sunup bittiğine göre artık önümüzdeki büyük sanat olaylarına bakabilir, ajandamıza kayded...