21.2.11

Araştırma: Van Gogh sarısı gün ışığının etkisiyle koyulaşıyor..


Hollanda - Amsterdam kentinde bulunan Van Gogh Müzesi'nde yapılan araştırmalar sonucunda, ünlü ressamın açık sarı elde etmek için kullandığı beyaz ve sarı karışımının tablo üzerindeki cila ile temasında gün ışığının tetiklemesi sonucunda meydana gelen kimyasal reaksiyon ile sarı renklerin zamanla koyulaşmakta olduğu, kahverengiye dönüştüğü ortaya çıkmıştır.

Müze yetkilisi Ella Hendriks "Araştırma, tabloların nasıl eskidiği ve renk değiştirdiği konusunda önemli bir tespit yaptı. Tabi nasıl korunacağına da yol gösteriyor. Gelecek nesillere tabloların renk değiştirmeden ulaştırmanın en kolay yolu tabloları güneş ışığından uzak tutmak"dedi.

Bu araştırma Hollanda, Fransa,  Belçika ve İtalya'dan çok sayıda uzman bilim adamının katıldığı özel bir ekip tarafından gerçekleştirildi. 

Analitik kimya adlı Amerikan bilim dergisinde yayınlanan makaleye göre, bilimadamları çok ince mikroskopik X ışını kullanarak kimyasal reaksiyonu tespit etti.


ARSLAN SÜKAN "Siz Uyurken" @ GALERIST Tepebası_01 - 26 Mart 2011



Galerist, Türk çağdaş sanatının yeni temsilcilerinden Arslan Sükan’ın "Siz Uyurken" başlıklı ilk kişisel sergisine 01 Mart – 26 Mart 2011 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sergide sanatçının, boyut kavramının yarattığı illüzyonu ve günümüz dünyasının gelişiminin etkilerini kendisine has soyut bir dille sorguladığı fotoğrafları sanatseverlerle ilk kez buluşuyor.

Sükan, genellikle yer seviyesinden yüksek noktalardan olayları inceleyen perspektifler kullanarak, mimari öğeleri yeniden şekillendirip, yeni bir biçimsellik oluşturuyor. Kullandığı geleneksel fotoğraflama ve dijital manipülasyon teknikleriyle, görüntüler neredeyse dünya ötesi bir hal alıyor. Aynı diyarda hem umut hem de tehlike bekliyor. Gökyüzünün simsiyah olması, bize sonsuz bir boşluğun insan hayatının belirsizliğini ve geriye kalan yapılar ve sahnelerinde insanın bu belirsizlik içindeki var olma çabasını simgeliyor.

Sanatçının işleri insanın en temel isteklerinden biri olan sınırsız özgürlüğe ve yeni bir gerçekliğe ulaşabilmek için kişinin kendisini ve evrenini sonsuz olasılıklara açmasıyla yaşadığı dönüşümlerle ilgilidir. Bir sahneyi, cismi veya kimliği dönüştürmenin ardında yatan itici gücün esas temelleri, yaşadığımız dünyadan kaçma veya onu yeniden şekillendirme isteğimizde yatıyor. Bu yaklaşım, herhangi bir durumda, insanlar için ‘ne kadar’ın yeterli olacağını inceliyor; bir yandan yok oluş diğer yandan yeni bir olasılık yaratmakla ilgileniyor.

İşlerinde yer verdiği karanlık, insan hayatının ve içinde yaşadığı gezegenin farklı durumlarını ve hikâyelerini yeniden düzenliyor; bunu kusursuz bir şekilde yaparken, uzaktakiler yakın, büyük olanlar ise küçük görünüyor. Aynı, bizimle alakalı boyut, uzaklık ve ışık gibi öğelerin, ister uyanık ister uyurken, bir hayalmişçesine yok olması gibi. Kendi gezegeninde insanın varlığı ve yokluğu arasındaki sonsuz bir ilişki. İşte bu fotoğraf serisi, gerçeğin yeni bir anlam bulduğu bu dünyayı yakalamaya çalışıyor.

Arslan Sükan 1973 yılında Ankara’da doğdu. Bilkent İç mimari ve çevre tasarımını bitirdikten sonra New York’ta School of Visual Arts’tan fotoğraf eğitimi aldı. 2009 yılında New York Photo Festivali’nde en iyi çağdaş fotoğraf dalında ödül aldı. İşleri Paris’te Maison des Metallos, Atina’da Kappatos Galeri ve New York’taki ‘New Visionaires’ karma sergilerinde gösterildi. Sükan, New York ve İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Ajandalarınıza kaydedin 58.Venedik Bienali yaklaşıyor..

MIAMI | Art Basel bizlere en güzel sanat günlerini sunup bittiğine göre artık önümüzdeki büyük sanat olaylarına bakabilir, ajandamıza kayded...