16.11.10

Efes'i gölgede bırakacak kazı!

Pisidia Antiocheia antik kenti kazılarını yürüten Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, çalışmalar istedikleri düzeye geldiğinde Efes, Sagalassos ve Milet gibi antik kentleri "gölgede" kalacağını bildird

Isparta’nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiocheia antik kenti kazılarını yürüten Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, çalışmalar istedikleri düzeye geldiğinde Efes, Sagalassos ve Milet gibi antik kentleri "gölgede" kalacağını bildirdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, düzenlediği basın toplantısında, Pisidia Antiocheia'nın Frigya bölgesinin en önemli yerleşim alanlarından biri olduğunu belirtti.
Bölgede üç yıldır yürüttükleri kazı çalışmalarından henüz istenen verimi sağlayamadıklarını dile getiren Özhanlı, "Kazı çalışmalarımız istenilen düzeye geldiği takdirde Efes, Sagalossos ve Milet gibi bilinen antik kentler, buranın gölgesinde kalır" dedi.
Bu yıl 135 gündür 60 kişilik bir ekiple kazı çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, bu yılki kazılarda Tiberius Meydanı ve çeşmesini ortaya çıkardıklarını aktardı.
Özhanlı, bu yıl ayrıca kazı evini de tamamladıklarına dikkati çekerek, "Bu yıl korunabilecek alanların kazılmasına önem verdik. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalarda Tiberius dediğimiz meydanı ve meydanda bulunan anıtsal çeşmeyi gün yüzüne çıkardık. Meydanda bulduğumuz bir kapı girişi ileride bir tapınağın olduğu izlenimini verdi, ama bu yıl o kazıyı yapmadık" dedi.
"BİZANS ÖNEMİNDE YAĞMALANMIŞ"
Kazılarda bazı buluntuların dikkate değer olduğuna değinen Özhanlı, şu bilgiyi verdi:
"Bulduğumuz binlerce sikke, takı ve o döneme ait günlük yaşama ait Erken Roma ve Geç Roma dönemlerine ait eserler var, ancak bu eserler arasında ikisi oldukça önemli. Bunlardan birisi fildişinden yapılmış bir kadın figürü. Kucağında çocuk olan ve bir elinde nar tutan figür. Diğer bir eserimiz de Erken Roma dönemine ait bir taş balta. Bu eseri Geç Roma dönemine ait eserler arasında bulduk. Bu, bize Hristiyanlığın resmi din olarak tanınmasından sonra Bizans döneminde bu bölgenin yağmalandığını gösteriyor."
TOKI'nin konut yapacağı alanının da bir süre önce sit alanı lan edildiğini hatırlatan Özhanlı, TOKİ'nin konut yapmaya hazırlandığı yerin, Pisidia Antiocheia ile Men Tapınağı'nı birbirine bağlayan kutsal yol üzerinde kaldığını söyledi.
Böylesi bir yere bina yapılmasını "son derece yanlış" bulduğunu ifade eden Özhanlı, alanın sit alanı ilan edilmesi için kendisinin de öneride bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: Milliyet Kültür Sanat

UNESCO'nun "Yaşayan Hazinesi" SITKI OLÇAR Anısına..



1948 yılında Kütahya'da doğmuş ve Dünya Çapında isim yapmış çini ustamız Sıtkı Olçar  62 yaşında, pankreas kanseri nedeniyle tedavi görüdüğü Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde dün sabah hayatını kaybetti.

Kütahya Çinilerini tüm dünyaya tanıtmış, herkesin ilgisini kente çekmeye çalışmış, çiniciliğe farklı bir boyut katarak geleneksel türk el sanatının değerini ülke sınırlarının dışına taşımıs olan Olçar'ın vefatı ailesi ve sevenlerini üzdü..

Ajandalarınıza kaydedin 58.Venedik Bienali yaklaşıyor..

MIAMI | Art Basel bizlere en güzel sanat günlerini sunup bittiğine göre artık önümüzdeki büyük sanat olaylarına bakabilir, ajandamıza kayded...