2.11.10

SAKIP SABANCI MARDİN KENT MÜZESİ VE DİLEK SABANCI SANAT GALERİSİ

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde sergilenecek eserlerin çerçeve restorasyonlarını yaptığım için kendimi şanslı buluyorum.. 



mardin kent müzesi_I

Subari, Sümer, Babil, Akad, Mitani , Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdani, Selçuklu, Artuklu, Karakoyunlular, Akkoyunlular,ve Osmanlı'lar gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmış "İnsanlığın Kültür Mirası" olarak da tanımlanan Mardin 12.000 yıllık tarihi birikimi ile farklı kültürleri, dinleri ve dilleri içinde harmanlamış, yoğurmuş dünyanın sayılı sit şehirlerindendir.

Başta ÇEKÜL Vakfı olmak üzere birçok kamu kuruluşu, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar Valiliğin şehri koruma, geliştirme ve tanıtma programlarına destek vermektedirler.. 

Önceden Süvari Kışlası ardından Askerlik Şubesi ve son olarak Vergi Dairesi Binası olarak kullanılan tarihi yapı, VAK-SA vakfının destekleriyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "SAKIP SABANCI MARDİN KENT MÜZESİ VE DİLEK SABANCI SANAT GALERİSİ"ne dönüştürülmüştür.

mardin kent müzesi_II
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, açılış töreninde yaptığı konuşmada: “12 bin yıllık tarihi derinliği olan, insanlığın ortak kültürel mirası Mardin’in kentsel birikimine çok değerli katkı sağlayacak bir projeyi tamamlamanın ve bugün sizlerle paylaşmanın gururunu taşıyoruz. 

Sakıp Sabancı’nın sağğında gündeme gelen Mardin Kent Müzesi projesini O’na yakışan şekilde sonuçlandırmak bize kısmet oldu. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nin hem Sakıp Bey’in hatırasına hem de Mardin’in zengin geçmişine yakışır bir eser olduğuna inanıyorum” dedi.

Açılış töreninde konuşma yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Dilek Sabancı, asırlardır birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, farklı kültürleri ve dinleri içinde barındıran 'Tarihin Tanığı' Mardin'de bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek şöyle dedi: "Rahmetli babam, 'Bizler emanetçiyiz' derdi. Bu düşünce ile İstanbul Boğazı’nın en güzel yerindeki Atlı Köşkü müze yapmış ve içerisindeki paha biçilmez eserlerle birlikte Sabancı Üniversitesi’ne bağışlamıştı. Bizler de, Sabancı Vakfı bünyesinde aynı yoldan ilerleyerek şimdi bu müzeyi toplumun hizmetine sunuyoruz." 


Dilek Sabancı, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nin bünyesinde kendi adını taşıyan bir sanat galerisi olduğunu belirterek: “Dilek Sabancı Sanat Galerisi belki şimdi yeni doğmuş Mardinli çocuklarımızın kendi sergilerine ev sahipliği yapacak, çocuklarımıza düşler kurdurtacak, bir gün burada benim de eserlerim sergilensin diye onlara azim verecek. Umarım tüm bu dileklerim gerçek olur, umarım çocuklarımızın güzel bir gelecek düşlemesine yardımcı oluruz” dedi.

mardin kent müzesi_III

Ulusal ve uluslararası boyuttaki girişimlerin ve gelişmelerin olumlu sonuçlara ulaşması yolunda sürdürülen çabaları   "İnsanlığın Ortak Mal Varlıklarına Saygı" anlayışı olarak görülmeli ve ülkemiz için onurlu bir katkı olarak değerlendirilmelidir.


Bu projede emeği geçen herkese tebrikler ve teşekkürler.. 


Ajandalarınıza kaydedin 58.Venedik Bienali yaklaşıyor..

MIAMI | Art Basel bizlere en güzel sanat günlerini sunup bittiğine göre artık önümüzdeki büyük sanat olaylarına bakabilir, ajandamıza kayded...