5.1.11

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti_Kentsel Projeler_Restorasyon/ Kılıç Ali Paşa Camii



Kılıç Ali Paşa Cami


Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin Mimar Sinan'a yaptırdığı Kılıç Ali PAŞA CAMİ, Beyoğlu'nun Tophane semtinde bulunuyor.İstanbul ulaşımının kilit noktalarından birinde bulunan, deniz ve kara trafiğinin yarattığı hava kirliliğinden olumsuz etkilenen bu 16.YY yapısı caminin 2010 projeleri kapsamında yapılacak esaslı restorasyonuyla hayatı devam ettirilecek..

Osmanlı Dönemi İstanbul'unda şehrin başlıca iskelelerinin başlarında bir cami bir de çeşme yapılıyordu. Galata taraflarının en önemli şehir iskelelerinden Tophane İskelesi başında da Kılıç Ali Paşa Cami'nin yeri seçilirken, kurucusu Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin uzun denizcilik yaşamının göz önünde tutulduğu, su kıyısına yakın bu yerin bu nedenle uygun görüldüğü sanılıyor. Şehir topografyasındaki değişiklikler yüzünden bugün cami ve külliyesi ne yazık ki artık kıyıdan uzakta bulunuyor.

Kılıç Ali Paşa Cami _ İç Görünüş
Caminin cümle kapısı üzerindeki tarih kitabesinden 1580-81 yıllarında tamamlandığı anlaşılıyor. Buna göre Kılıç Ali Paşa Cami, Sinan'ın yaşlılık döneminde yarattığı son eserlerden biri. Mimar Sinan, çok daha küçük ölçüde olmak üzere, Ayasofya'nın planını ve Osmanlı Dönemi Türk Mimarisinin unsurlarını kullanarak bu eserini inşa etmiş. Böyle bir uygulamaya geçmiş olması, Sinan'ın bir değişiklik denemesi yapma isteğiyle açıklanıyor. Ayasofya ile benzerliği en fazla vurgulayan elemanın, iki yandaki birer çift destek payandası olduğu, burada Mimar Sinan'ın çok iyi incelediği Ayasofya planı ile üst yapısını, gerek estetik gerek statik bakımlardan kusursuz olarak, değişik bir mimari anlayışla yorumladığı söyleniyor. Bu bakımdan Kılıç Ali Paşa Cami'nin basit bir taklit değil, Ayasofya mimarisinin geliştirilmiş bir aşaması olduğu belirtiliyor.

Kılıç Ali Paşa Cami

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetindeki külliyenin içerisinde yer alan bu önemli camimizin onarımı, 2010 projeleri kapsamında yapılmaktadır.


Projenin Adı: 
Beyoğlu Kılıç Ali Paşa Cami Restorasyonu

Müellifi/ İlgili İdare: 
Vakıflar Genel Müdürlüğü

Süre: 
400 gün

Bütçe: 
7.202.720TL

Başlangıç-Bitiş Tarihi: 
19.04.2010 - 23.05.2011

Özeti/ Hedefi/ Amacı:
16.YY Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı, Beyoğlu ilçesinin Tophane semtinde  bulunan Kılıç Ali Paşa Cami, Ayasofya'nın küçük boyutta bir kopyası niteliği taşıyor.Vakıflar Geneş Md. müşkiyetindeki külliyenin içerisinde yer alan caminin restorasyonu İstanbul 2010 AKB programı kapsamında yapılıyor. Çeşitli dönemlerde onarılan caminin kurul onaylı projesine, devlet ve üniversite arşivlerinde yer alan belgelere, yerinde yapılan ayrıntılı araştırmalara göre elde edilen verilere dayalı olarak bilimsel kurulun kararları doğrultusunda restorasyonun gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.




Ajandalarınıza kaydedin 58.Venedik Bienali yaklaşıyor..

MIAMI | Art Basel bizlere en güzel sanat günlerini sunup bittiğine göre artık önümüzdeki büyük sanat olaylarına bakabilir, ajandamıza kayded...