22.10.10

TUVAL ÜZERİNE YAĞLI BOYA TABLO_ KATMANLAR

























Yağlı boya resimde; boya katmanları, boyaların bir diğerinin üzerine gelecek şekilde üst üste sıralanması ile oluşmaktadır. 
Sanatçılar böyle bir uygulama ile boyadan optimum sonucu alabilmektedir. Genellikle kendi özgün hallerinde kullanılan boyalara beyaz eklenerek renkler açılmaktadır. Resimdeki renk efektleri optik olarak ince boya katmanlarının eksilmesi ile sağlanmaktadır. Örneğin; modelleme ve gölgeleme, zemindeki koyu renk ile elde edilmektedir. 





Boya katmanının kalınlığı, resimdeki boya çeşitliliği ve zenginliğine bağlı olarak artmaktadır. Zamana, modaya, resim atölyelerindeki eğitimlere ve sanatçıların kendi özgün stillerine, ellerindeki imkanlara bağlı olarak boya katmanlarının kalınlığı değişmektedir.



1. Vernik
Kuruyan yağların veya buharlaşabilen solventin içinde çözünebilen reçine solüsyonu; altında kalan zemin için koruyucu astar tabakası. İnce bir film tabakası olarak boya veya ahşap üzerine sürülür. Bileşenlerindeki uçucu solventin buharlaşması ve/veya yağın oksitlenmesi ile sertleşip kurur. Vernikler eskiden sadece doğal reçineden yapılırken günümüzde yapay reçineler ile de üretilmektedir.


2. Boya Katmanı (II.kat)
3. Boya Katmanı (I.kat)
Pigmentlerin medium ile birleşmesi ile oluşan renkli madde. Resim yapmak için kuru, su ve yağ bazlı malzeme

4. Zemin
Resimden önce tuval üzerinde birörnek doku ve emicilik sağlamak için uygulanan astar katı

5. Tuval
Yağlı boya tablolarda kullanılan keten veya pamuklu dokumalardan oluşan çeşitli ağırlıklarda kumaş


6. Kasnak
Anahtarlı veya anahtarsız, tuval bezini germek için kullanılan tahta destek

Hiç yorum yok:

Ajandalarınıza kaydedin 58.Venedik Bienali yaklaşıyor..

MIAMI | Art Basel bizlere en güzel sanat günlerini sunup bittiğine göre artık önümüzdeki büyük sanat olaylarına bakabilir, ajandamıza kayded...