16.10.10

ALTIN VARAK RESTORASYONU_ MALZEMELER




1. Altın / gümüş varak



2. Fırçalar "Deve tüyü fırça (sakal fırça)
Samur fırça, Vernik / gomalak uygulamasında kullanmak için uygun bir fırça, Tutkal sürmek için uygun bir fırça
Toz almak için uygun fırça"


3. Zımpara, sivri uçlu bıçaklar (falçata ve benzeri) "Varak yapılacak olan yüzeyin uygun hale gelmesi, temizlenmesi için kullanılacak çeşitli kesici el aletleri"


4. Gomalak "Hazır halde bulanabileceği gibi yaprak veya toz halinde bulunan gomalak, alkol (ispirto) ilave edilerek 1 gün süre ile eritildikten sonra fırça ile varaklanacak yüzeye uygulanır"


5. Ermeni Kili (Ambol, Lambez) "Altın varak yaldızın parlatılması için kullanılan toprak malzeme. Hazır halde bulunabileceği gibi toprak olarak mevcut ise kullanılma hazırlamak için daha önceden hazırlanmış tutkal ile karıştırılarak, kaynaşması için 1 gün süreyle dinlenmeye bırakılır. [ Dikkat: Tutkal ile karışan toprak malzemenin kıvamının akıcı olması, donmaması için sıcak su dolu bir kabın içinde, Ben Mari usulü, bekletilmesi gereklidir.]"


6. Kalsit Astar "Varak öncesi uygulanacak astar: 3 kaşık bezir yağı hafif ateşte ısıtılarak, önceden hazırlanmış jelatin tutkal ile karıştırılır ve bu karışıma kristalleşmiş kalsiyum karbonat (Tebeşir Tozu - Kalsit) eklenerek astar malzeme elde edilir"


7. Tutkal "Varakları yüzeye yapıştırmak için kullanılacak Kitre, Zamk-ı Arabi, Toz Jelatin veya hazır mixion tutkal"




8. Varak kesme bıçakları


9.Güderi yastık "Üzerinde varak kesmek için kullanılan yastık"

10. Agata Taşı (mühre taşı, akik taşı) "Varaklanan yüzeyi parlatmak için kullanılan özel bir el aleti"

Hiç yorum yok:

Ajandalarınıza kaydedin 58.Venedik Bienali yaklaşıyor..

MIAMI | Art Basel bizlere en güzel sanat günlerini sunup bittiğine göre artık önümüzdeki büyük sanat olaylarına bakabilir, ajandamıza kayded...